nieuws_nrc-anne-mei-f-intouchables-1De kop is eraf, de eerste lichting Kammeraten, maatjes voor thuiswonenden met dementie, zijn opgeleid door ons expert-team. Het komende jaar gaan 27 Kammeraten aan de slag bij dertig mensen met dementie, als onderdeel van de Proeftuin Dementie Friesland. Minimaal een dagdeel per week (liever vaker) geven zij samen kleur aan de dag.

inwerktraject-kammeraat-sept-2016Tijdens een intensieve, maar net zo gezellige training van kopstukken in de dementiewereld als Anne-Mei The, Frans Hoogeveen en Hugo van der Wedden kregen de Kammeraten een aantal situaties voorgeschoteld die ze in de omgang met thuiswonenden met dementie kunnen tegenkomen. Hoe ga je daarmee om? Ook het ‘voorwerk’ kreeg uitgebreid aandacht: hoe voer je een goed intakegesprek, hoe leer je elkaar snel kennen, hoe geef je samen vorm aan het professioneel-vriendschappelijke contact?

De Kammeraten die eind oktober starten, commiteren zich voor minimaal een jaar aan het project. Tijdens dit jaar werken zij, hun maatje met dementie en eventuele mantelzorger mee aan kwalitatief onderzoek naar het effect van Kammeraat op het welzijn van mensen met dementie en hun naasten.