‘Al twee maanden kom ik iedere week met veel plezier bij een mevrouw thuis in Franeker. Ze is 95 jaar en woont in een woonzorgflat. Haar zoon woont in Noord-Holland en door werk en het reizen kan hij niet vaak bij zijn moeder langskomen. Daarnaast heeft mevrouw niet veel sociale contacten binnen deze woonzorgflat en ook komt ze niet heel veel buiten de flat.

Mevrouw spreekt Fries. Ze is opgegroeid op een boerderij. Daar hadden ze paarden die ze gebruikten voor de werkzaamheden op het land. Prachtige beesten vindt ze het, zo heeft ze me al vaak laten weten. We hebben het er vaak over.

Door in te spelen op de interesses en mogelijkheden van mevrouw heb ik al een paar uitjes met haar gehad. We zijn gaan rijden door de omgeving van haar ouderlijk huis. Ook hebben we deze dag bij de boten gekeken in Harlingen. Omdat dit voor mevrouw een behoorlijke afstand lopen was over de pier, heb ik haar gezegd dat ze op de rollator mocht gaan zitten zodat ik deze kon duwen. Dat vond ze een goed idee en zo hebben we een geslaagde middag gehad. Mevrouw heeft het nog vaak over dit ritje, dan vertelt ze wat we allemaal gezien hebben. Daarnaast heb ik een paardenrit in een rijtuigje geregeld voor mevrouw. Ik ben gewoon naar de dichtstbijzijnde zorgboerderij gereden om het te vragen. De medewerkers zeiden volmondig ja tegen mijn idee. Vorige week heeft deze dag plaatsgevonden en mevrouw zei dat ze het prachtig vond. Er zijn foto’s gemaakt die ik laat ontwikkelen. Ook staan de foto’s op mijn laptop die ik deze week – onder het genot van een kop koffie – aan mevrouw heb laten zien. Ze fleurde helemaal op en we hebben nog een tijdje nagepraat over deze, ook voor mij, prachtige dag.’