Elke woensdag staat in Wijkcentrum Nijlân (Surinamestraat 31 Leeuwarden) de koffie klaar voor iedereen die met dementie te maken heeft: mensen die zelf geheugenproblemen hebben, naasten, buren, buurtbewoners, iedereen die belangstelling heeft voor de mensen achter de dementie.

Kammeraat is stamgast in Odensehuis Gerard Smit. Kammeraten gaan graag op pad met mensen met dementie, zijn gewoon gezelschap in het Odensehuis of doen mee aan activiteiten als daar bij de gasten van het Odensehuis behoefte aan is. Hier staat een overzicht van de geboden activiteiten. Meedoen mag altijd, maar hoeft nooit. Iedere gast van het Odensehuis bepaalt zelf hoe het bezoek wordt ingevuld. Mee lunchen, koffie drinken, een beetje rondkijken of een praatje maken kan net zo welkom zijn voor iemand als meedoen aan een activiteit of op pad gaan met een Kammeraat.

Voor naasten zijn er de mantelzorgcontactgroepen: twee keer per maand op woensdagmiddag en eens per maand op de woensdagavond kunnen naasten ervaringen met elkaar uitwisselen, gewoon samen koffie drinken of bijeenkomsten rond bepaalde thema’s bijwonen. Deze contractgroepen worden begeleid door Iris van der Reijden. Iris heeft een zeer brede ervaring met dementie als voormalig zorgprofessional (eerst in de verpleging, later manager en bestuurder), ‘kroegbaas’ in de Alzheimercafés in Amsterdam-Noord, als mantelzorger in de tijd dat haar moeder dementie had, spreker op congressen en bijeenkomsten over dementie, en onderzoeker voor de Dementie Verhalenbank.

Het nieuwe Odensehuis Gerard Smit opent zijn deuren voor het eerst op 9 november 2016, van 10 tot 17 uur. Via onderstaande link is het persbericht te lezen en een artikel uit Medisch Contact over de Sociale Benadering in Odensehuizen:

Persbericht Nieuw Odensehuis opent deuren in Nijlân

De Sociale Benadering van dementie in Odensehuizen